Az év rovara

Óriás szitakötő (Anax imperator)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Karl Csaba
 
Bár kortársai között tényleg óriásnak számít, 10 cm-es szárnyfesztávolságával, őseihez képest csak egy törpe.  Az óriás szitakötő így is hazánk jelenleg élő legnagyobb szitakötője. Impozáns megjelenését nem csak a méreteinek, hanem a színes megjelenésének is köszönheti. A zöld és kék színekben pompázó légi farkas joggal érdemelte ki az „év rovara” címet.
 
Az európai kultúrákban a szitakötő sokszor a gonoszt jeleníti meg. Angliában az ördög varrótűjének is hívják, nevének fordítása is árulkodó: sárkánylégy. Egy román mesében az ördög által megszállott lóként szerepel, a svédek mondái szerint az ördög a szitakötők segítségével méri meg az emberek lelkét. Az indiánok körében gyorsaságot és aktivitást szimbolizál, a navahóknál pedig a tiszta vizet. Indonéziában ízletes csemegének számít mind a lárva, mind az imágó. A japánok nagy tiszteletben tartják a szitakötőket, az erőt, bátorságot és boldogságot szimbolizálják számukra. Sokszor jelennek meg a művészetben és az irodalomban. Külön neve van majdnem mind a 200 ott élő szitakötőfajnak. A japán szülők szívesen adják fiúknak a szitakötő jelentésű Tombo nevet.
 
Az óriás szitakötő testhossza 68–84 mm, szárnyainak fesztávolsága 92–106 mm. Testhossza alapján a második legnagyobb fajunk, szárnyfelületét tekintve holtversenyben áll Európa és egyben Magyarország legnagyobb szitakötőjével, a ritka hegyiszitakötővel.
Az óriás-szitakötő imágójának átlagos élettartama nagyjából egy hónap, vagy legfeljebb kettő. A teljesen kifejlett szitakötők legfőbb természetes ellenségei a kiválóan repülő kabasólyom (Falco subbuteo) és a gyurgyalag. A kisebb vizekben az óriásszitakötő-lárvák méretük, agresszivitásuk és falánkságuk révén valódi csúcsragadozók.
Érdekes, és a rovarvilágban nem túlságosan gyakori jelenség a színváltoztatás képessége, ami során az óriás-szitakötő égkék színű hímje 4–5 óra leforgása alatt piszkos szürkés-zöldre vált a sötétségben, akkor is, ha a hőmérséklet huzamosabban 10 C alá csökken. A visszaalakulás 21 fokon kb. 1 órát vesz igénybe.
 
Forrás: Digital Photographer

Mecsekerdő Zrt.