Gyártási technológia


 
 
 
Natúr gyümölcsleveink semmilyen adalékanyagot (cukor, víz, színező- és aromaanyag, stb.) sem tartalmaznak. A versenyképes natúrtermék csomagolásához egy különleges technológia áll rendelkezésre: a "bag-in-box" kiszerelés. A speciális csomagoláson túl a tartósítást a pasztőrözés szavatolja. Az egyre népszerűbbé váló "bag-in-box" technika lényege tulajdonképpen a nevében rejlik: maga a gyümölcslé egy jól szigetelő tömlőben van, amelyet egy kartondobozba teszünk a könnyebb tárolhatóság érdekében. A folyadék egy kis csapon keresztül nyerhető ki, amely légmentesen zár, így a tömlőben található folyadékot nem szükséges vegyszerekkel tartósítani, ennek ellenére felbontás után három hétig fogyasztható. Felbontatlanul egy évig is eltartható minőségromlás nélkül.
 
Az almalé-készítés már "bejáratott" folyamat. A kiépített technológia a következő sorokat tartalmazza:
 
  • A fáról leszedett gyümölcs a mosótartályba kerül, majd egy szállítószalagon nagy-nyomású fúvókák távolítják el a szennyeződéseket.
  •  
  • A gyümölcs válogatása kézzel történik.
  •  
  • A kiválogatott gyümölcs futószalagon keresztül jut be a darálóba.
  •  
  • A gyümölcsmasszából mechanikus szalagprés sajtolja ki a levet.
  •  
  • A gyümölcslevet rozsdamentes acéltartályokba töltjük, ahol néhány órát ülepedni hagyjuk.
  •  
  • A kipréselt gyümölcslé a pasztörizálóba érkezik meg, ahol 85°C-on hőkezeljük.
  •  
  • A hőkezelt natúrlét a fóliatasakba töltjük, majd a papírdobozokba csomagoljuk.
  •  
  • Nem megy veszendőbe a kipréselt gyümölcsmassza sem, ezt az anyagot vadtakarmányként hasznosítjuk.

Mecsekerdő Zrt.