Vándortáborok indulnak a Mecsekben is

Idén nyártól újjáélednek a vándortábor-programok, ennek keretében július és augusztus között gyalogos- és vízivándor-táborok indulnak felső tagozatos, illetve középiskolás diákok számára. A programban a Mecsekerdő Zrt. is aktív szerepet vállal - az öt kijelölt erdei útvonal közül az egyik a Mecsekben vezet.

Vándortábor 2017 címmel sajtótájékoztatót tartott a magyar kormány, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem. A most induló programnak köszönhetően Magyarország kormánya kiemelten támogatja a diákok vízi és erdei nyári vándortáboroztatását. A Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosság, a program keretén belül pályázati lehetőséggel ösztönzi az általános és középiskolákat, valamint a pedagógusokat arra, hogy a diákokat minél szélesebb körben megismertessék a sport, a természetjárás és a vízitúrázás örömeivel. Magyarország kormánya társadalmi szervezetekkel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, az Országos Erdészeti Egyesülettel, valamint a Testnevelési Egyetemmel összefogva valósítja meg az új programot.

„Fantasztikus kezdeményezésnek tartom ezt, amelynek célja, hogy a fiatalok a szabadidejük minél nagyobb részét a természetben töltsék. Nem csinálunk mást, mint egy régen már jól működő vándortábort indítunk újra, de az akkori gyalogos lehetőség most kiegészül a vízitúrázással is. Az ország adottságai nagyszerűek ehhez, a sportági háttér pedig komoly szakmai segítséget jelent” – mondta Révész Máriusz kormánybiztos.

A vízi vándortáborokban négy útvonalon, 6 napos turnusokban vehetnek részt a gyerekek, akiket képzett vezetők, biztonságos túrafelszerelések és előre kiépített sátortáborok várnak: a 6 napos (5 éjszaka) tábor ára 18 000 forint. Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek el az iskolai csoportok, ennek ára 22 000 forint lesz. A pedagógusok számára a Testnevelési Egyetem akkreditált, szakirányú vándortábor-túravezetői tanfolyamot indít, a 30 órás képzést elvégző szakemberek napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot visznek a természetbe.

„Öt perc alatt kellett döntenünk, és pár hét alatt megalkotnunk egy olyan képzési rendszert, amely egyedülálló Magyarországon. Így leszünk képesek már idén nyárra megfelelő számú túravezetőt integrálni a programba. Négyszeres apukaként és hamarosan nyolcszoros nagypapaként fontosnak tartom a biztonságot, erre különösen odafigyeltünk a szakmai anyag összeállítása során” – mondta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki fontosnak tartja, hogy a fiatalok földrajzi, történelmi és kulturális szempontból is megismerjék az országot úgy, hogy mindemellett komoly fizikai megterhelést is kapnak.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: öt útvonalat jelöltek ki, a Mecsekben (Pécs-Pécsvárad 78 km), a Pilisben (Visegrád-Csobánka 86 km), a Mátrában (Sirok-Tar, 62 km), a Börzsönyben (Diósjenő-Bernecebaráti 55 km) és a Bakonyban (Bakonybél körtúra 65 km) várják az általános iskolák felső tagozatos, illetve a középiskolás gyerekeket. A táborozók egy hét alatt 60-80 kilométernyi utat tesznek meg, útvonalanként 3-5 táborhelyet vesznek igénybe, azaz a csoportok a legtöbb helyen két éjszakát töltenek el.
„A fiatal generáció számára különösen fontos, hogy ebben az életkorban kijussanak az erdőbe, hiszen ez a korosztály a legfogékonyabb a természeti értékek elfogadására” – mondta a főtitkár.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja elmondta: a vízi-vándortúrák a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán zajlanak, utóbbiak végállomása Tokaj, ahová a Rétközi-tó felől, valamint Dombárd és Tiszabercel érintésével is el lehet jutni 6 nap alatt.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, fontos, hogy a két szervezet erősíti egymást ebben a társadalmi szerepvállalásban: „Jó dolog, hogy van átjárás a két táborozási lehetőség között, és az egyik erősíti a másikat. Mindannyiunk nevében mondhatom, olyan élményt szeretnénk adni, ami egy életre szól. A gyerekek dönthetnek a szabadidejük eltöltéséről, akár most, akár később, szülőkként vagy nagyszülőkként, és fontosnak tartjuk, hogy a szabad levegőt, a vizet, az erdőt válasszák. Főként egy olyan országban, ahol ennyi természeti kinccsel élünk együtt.”

Forrás: Sajtóközlemény, oee.hu
 
Kelt: 2017.03.31. 08:25
Link küldése E-mailben $a_print

Mecsekerdő Zrt.