Erdei iskolai foglalkozások a Fák Újéve budapesti rendezvényén

A Mazsihisz szervezésével és a földművelésügyi tárca együttműködésében tavaly indult útjára az a kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a Svát hónap 15-re eső Fák Újéve (Tu BiSvát) alkalmából különböző erdészetek tartanak bemutatókat valamelyik zsidó oktatási intézményben.  A rendezvényen résztvevő közel 600 gyerek számára három állami erdőgazdálkodó, köztük a Mecsekerdő erdőpedagógusai biztosítottak interaktív, játékos erdőpedagógiai foglalkozásokat.

Akárcsak 2018-ban, idén is a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium adott helyet a programnak, igaz, az idei évben a projekt kibővült még egy intézménnyel: már a Lauder Javne Iskola is részt vesz a kezdeményezésben.
 
A rendezvényen résztvevő közel 600 gyerek számára három állami erdőgazdálkodó – a kecskeméti KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a pécsi székhelyű Mecsekerdő Zrt. valamint a székesfehérvári Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. – biztosított interaktív, játékos erdőpedagógiai foglalkozást.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A január 21-i rendezvényen a Mazsihisz részéről Nagy Ákos, a program ötletgazdája és felelőse, valamint Heisler András, a szövetség elnöke köszöntötte a diákokat. Bevezetőjében Heisler András fölelevenítette, hogy a zsidóság törvényei szerint miért és hogyan kell ünnepelni a fák „közös” születésnapját: mint mondta, a fák termését az első három évben nem szabad leszedni, a negyedik évben a papoknak kell odaadni, így a termést majd csak az ötödik évtől fogyaszthatjuk. Hozzátette: a Tu BiSvát lényegében ahhoz szükséges, hogy ezt a törvényt egy vallásos zsidó ember betarthassa, hiszen tudnia kell, hogy az adott fa mikor „született”. Az elnök elmondta: a tavalyi év olyan jól sikerült, hogy az agrártárcát arra kérték, ne csak a Scheiberben, hanem – a keddi napon – a Lauderben is legyen egy bemutató.
 
Szólt a diákokhoz Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára is, aki úgy fogalmazott: Magyarországon kiemelten fontos a fákról, terméseikről, általában véve az erdőkről beszélni, hiszen hazánkban megközelítőleg 2 millió hektárra tehető az erdőségek összterülete, és szeretnék, ha ez a szám növekedne. Elmondása szerint egy erdő a sajátos növény- és állatvilágával, s a benne található vízfelületetekkel olyan páratlan ökoszisztéma, amelyet a gyerekeknek meg kell ismerniük, mert erre a szépségre a diákoknak rá kell eszmélniük annak érdekében, hogy megtudják: milyen nagyszerű világ vesz minket körül. Farkas Sándor kiemelte: Magyarország gyönyörűséges és válozatos erdőségek hazája, ahol a lombhullató erdőtől a fenyőerdőkön és ártéri területeken át a magashegyi erdőkig sokféle növénytársulás megtalálható, és nagyon fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtanulják, hogy mi a környezettudatos élet lényege, miként kell az erdőt vigyázni és gyarapítani.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jelenleg hazánkban mintegy 200 erdei iskola működik, amelyből 36 erdészeti erdei iskolát az állami erdészeti társaságok üzemeltetnek, ahol évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozás keretében közel 80 ezer gyermeknek nyújtanak tanulási és egyben kikapcsolódási lehetőséget.
 
Forrás:
 
 
 
Kelt: 2019.01.28. 16:31
Link küldése E-mailben $a_print

Mecsekerdő Zrt.