Hírek

Erdőlátogatási korlátozások a téli társas vadászatok idején 2022. január 01 - 31-ig

 
 
A novembertől február elejéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást.
 
2022.01.03.>>

VESZÉLYES FÁK KIVÁGÁSA KOMLÓN

 
A Mecsekerdő Zrt. szakemberei 2021. december 21-én balesetveszélyes fák kivágását végzik Komlón, a Vadvirág utcában. A Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyével zajló beavatkozás kizárólag a veszélyt jelentő fákat érinti. A helyszín adottságai miatt a munkálatok forgalmi korlátozással nem járnak. 

2021.12.21.>>

Megpihen és megújulva ébred a Zselici Csühögő

 
2022 elején elindul a rendkívül népszerű, ám több mint 120 éve üzemelő Zselici Csühögő felújítása. A Kisvasutak Baráti Köre tagjai 2021. december 18-án, szombaton, a felújítási munkák miatti zárás előtt még tettek egy utat a legendás kisvasúton. A Budapestről, Dunaharasztiból és Pécsről is érkező, közel 20 vasútbarát részvételével megtartott rendezvényen megtekintették a már jórészt felújított vasútállomást, vasúti kocsikat, felidézték a Zselici Csühögő történetét.

2021.12.21.>>

Felelősségvállalás az erdőért, a környezetért

A Mecsekerdő szakmai továbbképzéssel, új erdők telepítésével, környezetkímélő technológiák bevezetésével és tesztelésével fejlesztette erdőgazdálkodását 2021 során. A környezeti nevelést és a természetbarát erdőlátogatást szolgálta az erdészeti erdei iskolák 25 éves alapításának alkalmából indított ismeretterjesztő videó- és túrasorozat, a több új erdei tanösvény, valamint a Gyopár kulcsosház újjászületése és a Zobáki Nomád Tábor fejlesztése. 

2021.12.20.>>

Örökerdő: 100 éve aktuális

 
Az ökoszisztéma-szemlélet előfutáraként, az erdőt bonyolult élőlényként teljesen újszerűen felfogó örökerdő gondolata, a fenntartható természetközeli erdőgazdálkodás alapeszméje egy évszázada született meg. Az Országos Erdészeti Egyesület Örökerdő Szakosztálya a Mecsekerdőnél tartotta kihelyezett ülését, amelynek központi témája az örökerdő-gazdálkodás hazai jelene és jövője volt.
2021.12.10.>>

Karácsonyi fenyő a közösségért

 
Több mint négyszáz karácsonyfát ajándékozott a Mecsekerdő kórházaknak, közintézményeknek, szociális és gyermekotthonoknak, civil szervezeteknek – köztük a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, a Színes Gyöngyök Egyesületnek –, valamint templomoknak, plébániáknak. 

2021.12.08.>>

Egészséges fauna – egészséges erdők

 
A Pécsi Akadémiai Bizottság Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága „A fauna szerepe az erdei ökoszisztémában” címmel rendezett konferenciát, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A közel 10 éve működő munkabizottság célja a szakmai látókör szélesítése a kapcsolódó szakterületekkel folyatatott párbeszéddel, tudás- és tapasztalatmegosztással, amelyre az évente megrendezett konferenciák jó lehetőséget biztosítanak. 

2021.12.06.>>

Magyarország Zöld úton jár!

 
Párbeszéd a környezetünk védelméről

Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó, kiemelt ügyekben. Eddig 13 alkalommal kérte ki az állampolgárok véleményét és vette figyelembe javaslataikat a döntéseknél, intézkedéseknél.
 

2021.12.02.>>

Környezetbarát, elektromos szállítójármű mutatkozott be


Környezetbarát, tisztán elektromos meghajtású, hazai gyártású szállítóeszköz prototípusát tesztelték a Mecsekerdő szakemberei egy szakmai bemutató során. Az új generációs gép a Mecsekerdő fenntarthatóságot, az erdők természetességét megőrző gazdálkodását segítő eszköz lehet a jövőben.
 

2021.12.02.>>

Klímaváltozás: felismerés és cselekvés

 
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának Agrártudományi Szakbizottsága „Klímaváltozás az agráriumban – kihívások és megoldások” címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az eseményen Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója a klímaváltozás erdőket érintő és erdőgazdálkodási hatásairól, a lehetséges védekezési módokról tartott előadást.
2021.11.23.>>

Együttműködési megállapodás a természet védelmében

 
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megállapodásban rögzítette közös célkitűzéseit a Mecsekerdő Zrt.-vel, majd a rendőrök faültetéssel és a Tripammer fa „örökbefogadásával” hívták fel a figyelmet a zöld értékekre. 
2021.11.19.>>

Erdőlátogatási korlátozások a téli társas vadászatok idején

 
 
A novembertől február elejéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást.
2021.11.19.>>

Megrendelhető a Mecsekerdő 2022-es falinaptára

 
 
Elkészült 2022-es falinaptárunk, amit a "Négy évszak az erdőben" c. fotópályázatunkra beküldött képekből állítottunk össze. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a pályázaton! A számos beérkezett fotó közül nem volt egyszerű feladat kiválasztani azt a tizenhármat, ami a jövő évi falinaptárunkat díszíti.

2021.11.16.>>

Tudományos elismerés kapott Dr. Molnár Dénes kollégánk

A Magyar Tudomány ünnepe alkalmából a Pécsi Akadémiai Bizottság PAB Tudományos Díjat adományozott a Mecsekerdő munkatársának, Dr. Molnár Dénesnek. A szakember kutatásainak homlokterében az örökerdő-gazdálkodás és az erdők klímaváltozáshoz való alkalmazkodási lehetőségei állnak.

2021.11.08.>>

A Mecsekerdő energiatudatos vállalat

 
Energiatudatos Vállalat címet nyert a Mecsekerdő a Virtuális Erőmű Programban. Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége és az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa védnöksége alatt működő program a tudatos és hatékony energiafelhasználást ösztönzi és amelyhez az elmúlt évtizedben több ezer vállalat, önkormányzat és közintézmény csatlakozott. 

2021.10.29.>>

Sport és természetvédelem: nem vagy-vagy, hanem is-is

 
A természetjárás mellett az erdei kerékpársport is egyre vonzóbb és népszerűbb időtöltés a hazai erdőkben. Annak érdekében, hogy az érzékeny erdei ökoszisztéma ne sérüljön, olyan helyszín kialakítása szükséges, amely teljes mértékben megfelel a sportági követelményeknek, ugyanakkor biztonságos és nem jár természetkárosítással.

2021.10.15.>>

Mindent a szemnek – Fotótúra az őszi ősbükkösben

A Mecsekerdő erdei iskolái idén ünneplik 25. évfordulójukat, a jubileumi évet ikonikus helyszíneket is érintő, nyolc elemből álló túraprogrammal teszik emlékezetessé. A sorozat hatodik, október 16-ai fotótúráján az őszi erdő különleges világát örökíthetik meg a résztvevők, szakavatott fotós vezetésével. 

2021.10.13.>>

Erdők és erdészek - Ripszám István

Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából erdők és erdészek kapcsolatán keresztül mutatja be a fenntartható erdőgazdálkodást. A program során kilenc erdészt ismerhetünk meg kedvenc fájuk mellett, erdejükben, erdőrészletükben készült fotókon és gondolataikon keresztül. Elsőként Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának gondolatait ismerhetjük meg az örökerdő gazdálkodással kapcsolatban.

2021.10.13.>>

Erdők és erdészek

Az Országos Erdészeti Egyesület kampánya erdő és ember kapcsolatáról
Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából kampányt indít, amelynek témája: „Erdők és erdészek”. A kampány középpontjában az erdőgazdálkodás, az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma áll.
 

2021.10.13.>>

Útlezárás a Szürkeréti úton

2021. október 11. és 2021. november 2. között a Mecsekerdő Zrt. karbantartási munkálatokat végez a Szürkeréti út aszfalt burkolatú erdészeti magánútjának, szürkeréti híd és pusztabányai elágazó közötti szakaszán. Emiatt ez az útszakasz teljes szélességben lezárásra kerül. A jelzett időszakban Kisújbánya megközelítése csak Magyaregregy felől lehetséges.

2021.10.12.>>
Oldalak: 1 / 15

Mecsekerdő Zrt.