Jön a medvehagyma szezon, nagyobb lett a kíméleti terület

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. Az ország legismertebb medvehagyma-termő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, azonban a tiltással érintett kíméleti terület bővült.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.
 
Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni.
 
Figyelem! Védett területre vonatkozóan az engedély csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki az erdészet, kivéve az alábbi térképen narancssárga színnel jelölt kíméleti területekre, illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett területekre vonatkozóan, ahol kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.
 
Az alábbi térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról. Sötétzölddel a védett területeket, pirossal a fokozottan védett területeket, narancssárga színnel a medvehagyma kíméleti területeket jelöltük. (Ide kattintva érhető el egy statikus térkép, ami a kíméleti terület idei változását szemlélteti)
 
A térkép jobb fölső sarkában látható négyzetes ikonra kattintva új ablakban jelenik meg a Google térképkezelő felülete, amelynek bal oldali sávjában színmagyarázat és ki-be kapcsolható rétegek segítik a tájékozódást.
 
Kelt: 2019.02.04. 13:16
Link küldése E-mailben $a_print

Mecsekerdő Zrt.