MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Csodabogyó tanösvény

Villányi-hegység (Tenkes-hegy), Vajszló

Jelzése: Sárga sáv turistajelzés +fehér mezőben csodabogyó
Hossza: 2,5 km
Időtartama: 1,5 óra
Jellege: természetismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható
GPS:
45.879553   18.268522
 A Csodabogyó tanösvény sárga jelzéssel ellátott turistaúton halad. Az erdei séta közben tájékoztató táblák segítségével lehet tájékozódni a Mecsekerdő Zrt. által kezelt, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által védelemre tervezett, Tenkes-hegy természeti kincseiről, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem közösen megóvandó értékeiről, az erdő növény- és állatvilágáról. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely található. A pontos eligazodást a Tanösvény mellett elhelyezett, csodabogyó emblémával ellátott útjelzők segítik.
 

Állomásai:

Fafajokat ismertető táblák

 1. Fekete bodza
 2. Hegyi szil
 3. Madárcseresznye-borostyán
 4. Mezei juhar
 5. "Az élni akarás..."
 6. Közönséges dió
 7. Mezei juhar
 8. Mezei szil
 9. Húsos som
 10. Sárga fakín
 11. Ezüst hárs
 12. Cser
 13. Egybibés galagonya
 14. Virágos kőris
 15. Molyhos tölgy
 16. Vadkörte
 

Egyéb ismertető táblák 

 • Tájékoztató
 • A Tenkes-hegy erdeinek története
 • Nagyvadak
 • Kisállatok
 • Talajok
 • Lágyszárúak
 • A fa növekedése

 

SZEMPONTOK A TANÖSVÉNY MEGKÖZELÍTÉSÉHEZ ÉS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

A tanösvény a Siklóshoz tartozó Máriagyűdi kegytemplom előtt elhelyezett tájékoztató táblától indul és a sárga sáv turistaútvonalat követve járható be. Ezen felül a tájékozódást nagyban segítik a nyomvonal mellé látótávolságban kihelyezett facölöpök, melyeken a szúrós csodabogyó rajza látható. A templomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig kialakított tanösvény körülbelül 2,5 km hosszú. A végállomástól célszerű felkapaszkodni a hegygerincre, majd a kék sáv jelzésen keleti irányban haladva a sárga kereszt, vagy a piros sáv jelzésen visszaereszkedni Máriagyűdre. A tanösvényen a kiinduló és végállomáson elhelyezett tájékoztató táblák mellet 22 ismertető tábla segítségével kaphatunk bepillantást a környék élővilágának mindennapjaiba. A fákkal és cserjékkel 16 tábla segítségével ismerkedhetünk meg, melyek egytől egyig az adott faj mellé vannak kihelyezve, megkönnyítve az olvasottak terepi beazonosítását.
 
Információkat kaphatunk a talaj életéről, a jellegzetes lágyszárú növényfajokról, megismerhetjük egy fa életét. Sok mindent megtudhatunk a terület erdőtársulásairól, a társulásokban élő kisebb állatokról és a nagyvadakról is. Körülbelül a tanösvény útvonalának felénél gyönyörű kilátásban lehet részünk, ha felkapaszkodunk az út melletti, faszerkezetű kilátóra. Feljutva a bemutatóút végpontjára, a kunyhónál kipihenhetjük a fáradalmakat, elfogyaszthatjuk az elemózsiánkat a színvonalasan kialakított pihenőhelyen.
 
A tanösvény közelében érdemes még megnézni a Máriagyűdi katolikus kegytemplomot, valamint az ott található hársfasort, mely helyi jelentőségű védett természeti emlék. A közelben helyezkedik el a Siklósi vár, melyben vadászati és természetvédelmi kiállítás tekinthető meg. Aki erre jár keresse meg Siklóson, a szintén helyi védettségű Vadgesztenyesort is.
 

TÚRAÚTVONAL AJÁNLATOK A CSODABOGYÓ TANÖSVÉNY ÉRINTÉSÉVEL

Kék turistaút - Tenkes-hegy gerince - Sárga turistaút - Tanösvény eleje (Máriagyűdi kegytemplom) - Kilátóhely - Pihenőhely (tanösvény vége) - Visszaérkezés
 
Tanösvény eleje (Máriagyűdi kegytemplom) - Kilátóhely-Pihenőhely (tanösvény vége) - Sárga turistaút - Tenkes-hegy gerince - Kék turistaút - Visszaérkezés
 

LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN

1. A Tenkes-hegy erdeinek története
A Villányi-hegység területén a természetszerű erdők mára már viszonylag kicsiny területet borítanak. Visszaszorulásukban jelentős szerepet játszott a szőlőkultúrák és az akácosok terjeszkedése. Ma már csak a Tenkes-hegy északi oldalán található nagyobb kiterjedésű, összefüggő, többé-kevésbé természetes állapotú erdő.
 
2. Az erdő vadjai nyomában
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb vadfajokat (borz, gímszarvas, róka, őz, mezei nyúl, nyest, menyét, vaddisznó) mutatja be a tájékoztató tábla: családtagjaikat, lábnyomukat, ürüléküket.
 
3. Az erdő apró állatai
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb és legismertebb kisemlősök, kétéltűek, hüllők, ízeltlábúak bemutatása.
 
4. Egy fa élettörténete
A fák növekedését mutatja be, évgyűrűelemzéssel.
 
5. Lábunk alatt a talaj
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb talajtípusokat (váztalajok, barnaföld, lejtőhordalék talaj) talajszelvény formájában mutatja be a tábla, továbbá információk találhatók a talaj felépítésére, élőlényeire vonatkozóan.
 
6. Leggyakrabban előforduló lágyszárúak
A Villányi-hegység kora-tavaszi, tavaszi és nyári aszpektusát mutatja be a tábla a leggyakoribb lágyszárú növényekkel.
 
7. Fafajokat ismertető táblák
A kisméretű táblákon a Villányi-hegység jellegzetes fa- és cserjefajai láthatók. Információk találhatók a táblán a fafajok elterjedéséről, felismerést segítő jellegzetességeikről, felhasználásukról (faipar, gyógy- és festőnövény, gyermekjáték készítés, egyéb érdekességek).
 
 
A térképeket Újvári Zsolt, a fényképeket Nagy Gábor, Gergely Tibor és Völgyi Sándor készítették.