MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Nagymátéi tanösvény

Zselic, Sásd

Jelzése: -
 
Hossza: 600 m
Időtartama: 30 perc
Jellege: természetismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható
GPS:
46.182758   17.980144
 A Nagymátéi tanösvény a Kelet-Zselic egyik legszebb pontján, az Országos Kéktúra zselici szakaszától alig 150 méterre található, melyet 2004 augusztusában alakított ki a Mecseki Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az ösvény a Nagymátéi Vadászházat körülölelő 9,4 hektár területű csodálatos arborétumban található, amelynek telepítését 1967-ben kezdték el.

Sajátos hangulatot adnak a tanösvény útvonalát végigkísérő, tájba simuló szobrok, melyeket a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói készítettek. A tanösvény további érdekessége a Kéktúra pecsételőhely, amelyet a Természetbarát Szövetség közreműködésével hoztak létre.
 

Állomásai:

 
  1. Kerüljön beljebb!
  2. Tanösvény térkép
  3. Gombák
  4. A Zselic őshonos fafajai
  5. A Zselic védett növény- és állatvilága
  6. Jelek az erdő fáin
  7. A vadászatról
  8. Domborzati térkép
 

SZEMPONTOK A TANÖSVÉNY MEGKÖZELÍTÉSÉHEZ ÉS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

A tanösvényt gyalogosan az abaligeti vasútállomástól északra induló kék túra jelzésen, majd az arról leágazó, rövid, kék négyzet jelű szakaszon lehet legegyszerűbben megközelíteni. Autóval délről a Bükkösd és Hetvehely között északra tartó erdőgazdasági úton, északról pedig Tormás és Szágy között ugyanezen erdészeti út délre tartó felén lehet Nagymátét elérni.

A tanösvény kb. 600 méter hosszú. A természet esztétikai rendje, formai nemessége, változatossága és az ember-teremtette "természet" legjobb teljesítményei találnak egymásra ebben a nagyvonalú táj-kompozícióban. Az ösvényt végigjárva megismerkedhetünk a Zselic védett növény- és állatfajaival, információkat kaphatunk a vadászatról, a vadgazdálkodásról, megtudhatjuk, hogy mit jelentenek az erdei fákra festett különböző jelek.

Részletes tájékoztatást kaphatunk a Zselic őshonos fafajairól és gombáiról. Az őshonos fafajok mellett olyan ritkaságokkal is találkozhatunk, mint az oregoni hamisciprus, a vérbükk, a keleti luc vagy az óriás mamutfenyő. A fentiek mellett a kihelyezett 15 kis tábla segítségével könnyebben felismerhetjük az arborétumban előforduló fafajokat is.

A Zselic ezen területén érdemes még felkeresni a műemlék-jellegű üdülőfalut, Kánt és az Ibafai Pipamúzeumot (Ibafa, Arany J. u. 39.) is.
 
A tanösvény közelében érdemes még megnézni a Máriagyűdi katolikus kegytemplomot, valamint az ott található hársfasort, mely helyi jelentőségű védett természeti emlék. A közelben helyezkedik el a Siklósi vár, melyben vadászati és természetvédelmi kiállítás tekinthető meg. Aki erre jár keresse meg Siklóson, a szintén helyi védettségű Vadgesztenyesort is.
 
 
 

LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN

1. Kerüljön beljebb!
"A Kelet-Zselic egyik legszebb pontján jár. Érdemes kicsit megpihennie itt, ahol az erdő magával ragadó harmóniáján túl egy igazán különleges tanösvényre talál. Járja végig! Kerüljön beljebb! Fedezze fel, és vigye hírét másoknak is!"
 
2. Tanösvény térkép
 
3. Gombák
Nagymáté és a Korpádi-hát környéke méltán érdemelte ki "A gombák birodalma" elnevezést. Kevés olyan jó adottságú termőhely van Baranyában, ahol a két legfontosabb és nyugodtan állíthatjuk legízletesebb ehető gomba: a barna kalapú, népiesen "kővargánya" és a sárga rókagomba megtalálható. A térségben előforduló számos gombafaj és az időnként megjelenő tömeges gombatermés a tudományos kutatást és a gyűjtést egyaránt lehetővé teszi. Az életével játszik, aki a gombákra vonatkozó íratlan ősi törvényt megsérti: csak a teljesen biztosan ismert jó gomba az ehető, a többi ismeretlen gomba - a megismerésig - mérgesnek tekintendő.
 
4. A Zselic őshonos fafajai
A pannonkor időszakából fennmaradt Zselic megőrizte természetes jellegét, hiszen felszínének 28,5%-át erdő borítja. Így maradhatott meg gazdag élővilága, amit a 9 042 ha nagyságú területen fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet is véd. A cseres, ezüsthársas-cseres, ezüsthársas-bükkös, kocsánytalan tölgyes állományok, kocsányos tölgy ligeterdők kedvező életfeltételeket biztosítanak a védett növények és állatok sokaságának.
 
5. A Zselic védett növény- és állatvilága
A térség jellegzetes növényei az orchideák családjába tartozó bíboros kosbor, a liliomfélék közül a turbánliliom, a kockás liliom, az erdei ciklámen, de nagy területet borít a szúrós csodabogyó is. A közelben fészkel az egek ura, a méltóságteljes röptű rétisas. Szaporodása jelzi a védelmére tett intézkedések hatékonyságát, a környezet állapotának javulását. Ennek a nagyon gazdag és szövevényes életközösségnek a törékeny egyensúlya a mi kezünkben van.
 
6. Jelek az erdő fáin
Az erdőgazdálkodás során az erdő szerkezetét érintő különböző beavatkozások erdészeti jelölését bemutató tábla.
 
7. Vadászatról
A vadászat egyidős az emberiséggel. Kezdetben az élelmezés és a létfenntartás legfontosabb eszköze volt. Céljai és feladatai azonban alapvetően megváltoztak. A vad része az erdei életközösségnek és ebből következően a vadgazdálkodás célja nem lehet más, mint az élőhelyi egyensúly fenntartása az erdő és a vad között, a vadállomány szabályozása, melyhez szorosan hozzátartozik a vadföldgazdálkodás, a vadászati berendezések építése.
 
A térképeket Újvári Zsolt, a fényképeket Nagy Gábor, Gergely Tibor és Völgyi Sándor készítették.