MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Vadgazdálkodás
 A Mecsekerdő Zrt. két nagy, összességében mintegy 32.000 hektáros területen, a keleti és a nyugati vadászterületen gazdálkodik. Mindkettő 3-3 vadgazdálkodási egységből áll:
  • Kelet: Kárász, Mészkemence, Kisvaszar; a terület a Kelet-Mecsek vadregényes, szakadékos részein fekszik, de dél felé lehúzódik a Baranyai-dombság szelíd lankáira.
  • Nyugat: Hetvehely, Nagymáté, Sasrét; a terület felöleli a Nyugat-Mecsek embert próbáló hegyes részeit ugyanúgy, mint a Dél-Zselic szépséges dombjait.
 
Társaságunk 2 vadaskertet üzemeltet: Sasréten 1 vaddisznós és  egy vegyesvadas kertet. A kertek a nagy terítékű hajtóvadászatokat biztosítják illetve azokat a vendégeket szolgálják ki, akiknek kevés az idejük és biztos eredménnyel szeretnének vadászni.
 
A Mecsekerdő Zrt. a 2014/15-as vadászati évben összesen mintegy 2100 db nagyvad elejtését tervezi, ebből 485 db a gímszarvas, 110 db a dámszarvas, 445 db az őz és 1080 db a vaddisznó.
 
A területeinken elejtett trófeás vad trófeája átlagos, a hegyvidékre és a nagy erdősültségre jellemző: gímbika 6-8 kg, dámbika 2,5-3,5 kg, őzbak 200-350 g, vaddisznó 18-22 cm. Minden évben terítékre kerül néhány kiemelkedő méretű trófea is.
A kilövések döntő többségét (mintegy 80%-át) vendégvadászok ejtik el, a személyzet csak a szükséges selejtezéseket, vadkárelhárítást végzi el. Tekintettel arra, hogy a vadászati főszezonok kivételével a terület zavartalan, kiemelkedően magas vendégeink esélye az eredményes vadászatra.
 
Vadászterületeinken jól kiépített úthálózat, magaslesek százai, szórók, sózók, vadföldek és cserkelőutak szolgálják az eredményes vadászatot.
 
Az egyéni vadászatok keretében lesvadászat és cserkelés lehetőségét, míg társas vadászatok keretében jól szervezett terelő- és hajtóvadászatokat kínálunk igényes vendégeink részére.
 
A vadászatok eredményességéhez nagyban hozzájárulnak szakképzett kollégáink, akik vendégeinket kísérik a vadászatokon és segítik őket a jobb eredmény elérése érdekében.
 
Nagy súlyt fektetünk a vadászati hagyományok ápolására: nem fejeződik be vadászat az illő teríték elkészítése és a vadászkürtös szignálok hangai nélkül. Kiemelkedően szépek és emlékezetesek a téli társasvadászatok, amelyek végén a máglyák fényével megvilágított terítéket állják körbe a vadászok, hajtók, kísérők és a Baranya Vadászkürt Együttes kürtösei csodálatosan szólaltatják meg a szokásos szignálokat. Nem egy vadászvendégünk nyilatkozott úgy, hogy szépek és eredményesek a vadászatok, de a vadászat csúcspontját ezek a terítékek adják, ezért járnak hozzánk évről-évre.
 
A vadászatok fáradalmait jól felszerelt vadászházainkban pihenhetik ki vendégeink. Minden házban magas kulináris élvezeteket nyújtó konyhát üzemeltetünk, ahol a házias ízek mellett a különleges diétára vonatkozó igényeket is ki tudjuk elégíteni.