MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Erdei emlékhelyek
 
Keresztény vonatkozású erdei emlékhelyek felújítása a Mecsekerdő Zrt. területén 
 
Túrafüzet letöltése 
A Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület folyamatosan törekszik a kezelésében álló területeken található különböző közjóléti létesítmények megóvására, karbantartására. Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben számos vallási vonatkozású emlékhely is fellelhető.
Az idei célkitűzés, hogy a Mecsekerdő Zrt. működési területén illetve annak határain fellelhető összes keresztény vonatkozású erdei emlékhely méltó állapotba kerülhessen.
 
 
Az erdőgazdaság részben a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított forrásból, a Mecsek Egyesülettel és Pécsi Egyházmegyével együttműködve 2017 októberéig összesen 27 objektumot újít meg valamilyen formában. Fa és kő keresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak és emléktáblák elhelyezésével tisztelgünk az elmúlt századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.
 
A munkálatok a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) alapján a korabeli formához illeszkedve, ám modern technológiák és anyagok felhasználásával, hosszútávon időtálló megoldásokkal zajlanak. 
 
Az erdei emlékhelyek helyreállítása már megkezdődött, eddig a Hosszúheténynél található Mária-kút, illetve a Felsőkövesdi harangláb újult meg. A projekt zárására 2017 októberében kerül sor –Sasrét-pusztán a Mária szobor felszentelésével egyetemben az összes érintett emlékhely megáldásra kerül.
 
A projekt keretében az objektumok környezetének rendezése is megtörténik, ezáltal a kirándulók, turisták számára is könnyebben megközelíthetővé válnak. A helyszíneken táblák kerülnek kihelyezésre, amelyek ismertetik az adott emlékhely létesítését illetve történetét.
 
Célunk, hogy az információs táblákat minél részletesebb és hiteles tartalommal állíthassuk össze. Ehhez kérjük a helyi lakosság, a helytörténeti témákban jártas lelkes segítők közreműködését, hogy aki további információval tud szolgálni az egyes emlékhelyek történetével, eredetével kapcsolatban, azt legyen kedves megosztani velünk. Leveleiket a kommunikacio@mecsekerdo.hu e-mail címre várjuk 2017. július 31-ig.
 
 
Az érintett emlékhelyeket az alábbi térképen jelöltük
(jobb felső sarkába kattintva külön lapon megnyitható)
 
 
 Túrafüzet letöltése