MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Konferencia az erdőgazdálkodás értékteremtő innovatív megoldásairól
2019.11.18. 15:08

 
 
Az MTA pécsi székházában jelentős érdeklődés mellett zajló szakmai rendezvényen Dr. Lénárd László akadémikus, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. A konferenciát a munkabizottság elnöke, Keszi László nyitotta meg.
A Magyar Tudomány Ünnepének 2019-es mottója: „ÉRTÉKTEREMTŐ TUDOMÁNY”, amely a különböző tudományterületek egymást kiegészítő és egymást erősítő szerepét hivatott hangsúlyozni. A konferencia kiemelt célja volt az erdészeti kutatások, fejlesztések gyakorlat számára is hasznosítható eredményeinek bemutatása, ismertetése.
Az innovatív témákat feldolgozó előadások és műhelymunkák során a NAIK ERTI és az erdőgazdaságok szakemberei az erdészeti klímaközpont kialakításának szükségességével, valamint a klimatikus változások következtében a Dél-Dunántúlon megjelenő új termőhely-típus változatokra javasolt fafajok és célállományok témájával is foglalkoztak.
Az új típusú légi erdőállomány felmérési módszerek és a földi lézerszkennelés eredményei mellett a Mecsekerdő Zrt. és a Zalaerdő Zrt. munkatársai a drónok üzemszerű, erdészeti alkalmazásának tapasztalatairól is beszámoltak.  Az erdők fatömegének, fakészletének innovatív meghatározása mellett bemutatásra került egy mesterséges intelligenciát alkalmazó módszer a letermelt fa térfogatának megállapítására.

A PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága tavaly ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját, fő célkitűzése a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása. A november 7-i szakmai rendezvény is e célt szolgálta, hiszen mind a klímaváltozás, mind a modern információtechnológiai megoldások tekintetében újszerű megközelítések kerültek bemutatásra a közönség számára.
 
A konferencia programja valamint az előadások innen elérhetőek:
 
 1. Meghívó és program
 2. Dr. Borovics Attila intézetigazgató, NAIK ERTI - „Erdészeti klímaközpont kialakításának szükségessége és lépései”
 3. Dr. Illés Gábor tudományos főmunkatárs, NAIK ERTI - „SiteViewer, mint új termőhely értékelési lehetőség gyakorlati használata”
 4. Dr. Illés Gábor tudományos főmunkatárs, NAIK ERTI, Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató, Gemenc Zrt., Spingár Péter termelési igazgató, SEFAG Zrt. - „A klimatikus változások következtében megjelenő új termőhely-típus változatokra javasolt fafajok, célállományok a Dél-Dunántúlon
 5. Dr. Borovics Attila intézetigazgató, NAIK ERTI - „Az alkalmazkodást segítő szaporítóanyag-hasznosítás gyakorlati megvalósítása”
 6. Németh László erdőgondnok, Mecsekerdő Zrt.  - „Szárazságtűrő tölgy származások hazai alkalmazásának első tapasztalatai”
 7. Dr. Illés Gábor tudományos főmunkatárs, NAIK ERTI - „A földi lézerszkennelés erdészeti alkalmazása”
 8. Dr. Czimber Kornél egyetemi docens, Soproni Egyetem - „Új típusú légi erdőállomány felmérési módszer és eredményeinek bemutatása”
 9. Burián Endre osztályvezető, Mecsekerdő Zrt. - „Drón üzemszerű alkalmazásának kezdeti tapasztalatai”
 10. Dobos Alex, erdőművelési műszaki vezető, Zalaerdő Zrt. - „Drón erdészeti alkalmazásának tapasztalatai”
 11. Dr. Borovics Attila intézetigazgató, NAIK ERTI - „Sarangolt erdei választékok térfogatának új, innovatív meghatározása – a mesterséges intelligencia és az erdészeti gyakorlat találkozása”
 
 
 
 
 
 

Vissza