Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

 

Hazánk egyik legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéjében – ahol az ártér, a dombság és a hegyvidék harmonikusan kapcsolódik egymáshoz – a sokszínű természeti kincs és a változatos erdőgazdálkodás megismertetésére hozta létre a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláit. A Zselici erdők szívében - az Almamelléki Ősbükkös és a „Csühögő” kisvasút találkozásánál - áll az 1996 óta működő Kikerics Erdészeti Erdei Iskola.
 
Az erdőpedagógiai oktatás szorosan az iskolai tananyagra épül, kiegészíti és bővíti azt. Az erdő – és élménypedagógia módszereivel történik az ismeret megszerzése és elsajátítása, melynek lényege, hogy a gyerekek a természetben tanuljanak a természetről. Az iskolai tananyag helyébe itt az élményalapú megismerés, a cselekvő-felfedező attitűd és az ismeretek komplex megközelítésű elsajátítása lép.
 
Csoportjainknak témanapos foglalkozásainkhoz, minősített, bentlakásos erdei iskolai programjainkhoz szakképzett erdőpedagógusokat biztosítunk. A környék megismerését jelzett turistautak, tanösvények teszik lehetővé.
További programlehetőségeink: osztálykirándulások, nyári táborok, kézműves napok, erdei séták szakvezetéssel és a Csühögő kisvasúthoz kapcsolódó programok.

  

 
 
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola
 
Sasréti Ifjúsági Szállás
 
 
 
 
 
 
 
 
Zselici Csühögő 

Programjaink helyszíne

A Dél-Dunántúl egyik legszebb, erdőben bővelkedő tájegysége a Kapos-völgyétől a Mecsekig húzódó Zselic. A táj jellegzetes dunántúli dombvidék, a felszíne erősen tagolt, mély völgyek, meredek domboldalak váltakoznak.

A sasréti völgyben öreg erdők, tavak, források, ősi műemlékek, hangulatos keskeny nyomtávú kisvasút és számos túraútvonal nyújt maradandó élményeket. Sasréti tanösvényünk az erdei iskola mellől indul, mely az Almamelléki Ősbükköst szeli át. A napelemmel működő főépületben található a jól felszerelt oktatótermünk, az étkező és a melegítőkonyha.

Erdei szállásunkon - ahol 4 faházunkban (42 fő) várjuk vendégeinket - igény szerint napi háromszori étkezést biztosítunk. A kűltéren tanösvényekkel, fedett foglalkoztatóval és kemencével várjuk a hozzánk látogatókat. Az erdei iskolával szemben nagy játszótér, mellette erdei tornapálya és közel hozzá egy kis tó található szigettel. 

A gyönyörű, változatos környezetünkön kívül egyéb turisztikai attrakcióink is színesítik kínálatunkat, bővítik erdei iskolai programlehetőségeinket. Ilyen az Almamellék és Sasrét között közlekedő, az ország legkeskenyebb nyomtávú erdei kisvasútja a „Zselici Csühögő”, és a hozzá kapcsolódó Erdészeti és Kisvasút Múzeum.

A Kikerics Erdészeti Erdei Iskola megközelíthetősége Sasréten

  • Almamellékről erdei kisvasúttal
  • A Szigetvárt Kaposvárral összekötő 67. sz.közútról leágazó, Sasrétre vezető erdészeti bekötőúton (6 km) 
 

Mecsekerdő Zrt.