Lombkorona tanösvény

Erdő Háza, Hetvehely, Sás-völgy
Nyugat-Mecsek

 
Jelzése: -
Hossza: 50 m
Időtartama: 1 óra
Jellege: természetismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható (csoportoknak előzetes bejelentkezéssel)
GPS:
46.120769   18.070120
 
Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya az Erdő Háza mellett 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétány épült. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.
A tanösvény és környezetének látogatása ingyenes, azonban a szállóvendégekre és az erdei iskolai foglalkozásokra való tekintettel  a csoportos látogatást kérjük előre bejelenteni a mokussuli@mecsekerdo.hu e-mail címen!

 
SZEMPONTOK A TANÖSVÉNY MEGKÖZELÍTÉSÉHEZ ÉS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
A tanösvény a Mecsek nyugati részén megbúvó Hetvehely település közelében húzódik az Erdő Háza mellett, amely közúton és vasúton egyaránt megközelíthető.
 
Hetvehelyet Pécsről Szentlőrinc felé haladva, a 6-os számú főútról a 6605-ös számú útra Hetvehely, Kővágószőlős felé letérve közelíthetjük meg. Ez az útszakasz önmagában nagy élményt nyújthat az utazó számára, mivel végig gyönyörű mecseki utakon, erdei tájban vezet.  A faluból autóval vagy gyalogosan is a piros négyzet jelzésű túraútvonalon (erdei bekötőúton) haladva lehet megközelíteni a Sás-völgyet, ez a szakasz 2,5 km hosszú, gyalogosan körülbelül fél órát vesz igénybe.
 
Dél-dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya egy korábban kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik. A fiatalos, sűrű erdőben 50 méter hosszan kanyargó, tiszta faszerkezetű építmény 6 méter magasságból vízszintesen érkezik vissza a talajszintre. A tájékoztató táblák és játékos piktogramok segítségével betekintést nyerhetünk a lombos fák élővilágába.

A lombkorona sétány harmonikusan illeszkedik az erdei környezetbe. Szinte az egész építmény fából készült - Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkökből, emellett égerfát használtunk pl. az oszlopokhoz és korlátokhoz.
Felhívjuk a kedves kirándulók figyelmét, hogy a Lombkorona sétány szomszédságában álló Erdő Háza szálláshelyként és erdészeti erdei iskolai programok helyszíneként is üzemel, az épület nem látogatható szabadon. A nézeteltérések elkerülése érdekében kérjük legyenek tekintettel az itt zajló rendezvényen résztvevők illetve a szállóvendégek nyugalmára. Köszönjük!
 
TÚRAÚTVONAL AJÁNLATOK A LOMBKORONA TANÖSVÉNY ÉRINTÉSÉVEL
Az erdőkkel körülvett helyszín kiváló lehetőséget nyújt a természet felfedezésére, megismerésére, izgalmas túrákra és kalandokra. A gazdag növény- és állatvilág sok meglepetést tartogat az idelátogatók számára. A gyertyános tölgyes és bükkös erdők igazi „kincsesbányát” teremtenek a fenntartható erdőgazdálkodás megismeréséhez és az ökológiai összefüggések tanulmányozásához ugyanúgy, mint az alkotómunkához, játékhoz, meséhez. A közeli források és patakok a vizes élőhelyek megfigyelésének kitűnő színterei.
 
Az ingyenesen látogatható tanösvény melletti ODÚ- ÉS FÉSZEK TANODA szintén a gyerekek kedvence lesz – feltéve ha szeretnek cinke- vagy gólyafészekben gubbasztani, esetleg bekapaszkodni egy denevérodúba.

Az Erdő Háza kedvelt erdei szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is működő öko-ház. Környezetében erdei tornapálya, 4 jól karbantartott, körbejárható túraútvonal, továbbá 7 eltérő hosszúságú és nehézségű kerékpáros útvonal is fellelhető.

A Mókus Suli minősített erdészeti erdei iskolában élményorientált pedagógiai módszerek segítségével, környezettudatos programokkal, képzésekkel támogatjuk a fenntarthatóságra történő nevelést.
 
LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN
A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.
 
Az élőlényekkel az alábbi táblákon ismerkedhetünk:
1. Gondos szülők
2. Erdei rekorderek
3. Különleges lomblakók
4. Erdei rekorderek
 
Az Odú- és fészek tanoda révén egy cinke- illetve denevér odút, valamint egy gólyafészket is kipróbálhatnak a gyerekek.

Mecsekerdő Zrt.