Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza

 
A Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza 1996. március 13-án nyitotta meg kapuit Pécstől 2 km-re, Árpádtetőn, illetve szálláshelyét, az Erdő Házát 2010. májusában Bakonya-Sás-völgyben. Az Erdő Háza 2014-ben ökoközpont lett.
 
 
Programjainkat - mely az általános iskolai tantervre épül - többéves gyakorlati tapasztalataink, hazai és külföldi tanulmányutak alapján dolgoztuk ki.
 
Terepi foglalkozásainkon a diákok megismerik az erdészek munkáját és a természetben tanulnak a természetről.
Az általunk alkalmazott erdő- és élménypedagógiai módszerek lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek, hogy a természetet apránként megtapasztalva maguk fedezzék fel annak belső összefüggéseit, és alakítsanak ki egy új természetszemléletet, újfajta hozzáállást, melynek elemei a megértés, a szeretet és a felelősségérzet.
 
1996 óta folyamatosan, évente több ezer gyerek vesz részt természetismereti programjainkon.
 
 
 
 
Mókus Suli - Árpádtető Mókus Suli - Árpádtető Erdő Háza - Sásvölgy
 
 
Programjaink helyszíne
 
Sásvölgy és Hetvehely a Mecsek hegység és a Zselic találkozásánál fekszik Pécstől 30 km-re, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet nyugati határzónájában, a Pécs – Abaliget – Bükkösd - Cserkút által határolt területen.
 
 
Megközelíthető köz- és vasúton egyaránt. A Hetvehelyi vasútállomástól gyalogosan 1,8 km-re található az Erdő Háza.
Az erdőkkel körülvett helyszín kiváló lehetőséget nyújt a természet felfedezésére, megismerésére, izgalmas túrákra és kalandokra. A gazdag növény- és állatvilág sok meglepetést tartogat az idelátogatók számára. A gyertyános tölgyes és bükkös erdők igazi „kincsesbányát” teremtenek a fenntartható erdőgazdálkodás megismeréséhez és az ökológiai összefüggések tanulmányozásához ugyanúgy, mint az alkotómunkához, játékhoz, meséhez. A közeli források és patakok a vizes élőhelyek megfigyelésének kitűnő színterei.
 
 
Erdő Háza szálláshely
 
2010-ben nyílt meg Hetvehely mellett Sás-völgyben az Erdő Háza szálláshelyünk, besorolása szerint: nem kereskedelmi célú C típusú menedékház, kulcsos ház, mely minősített erdei iskolai programunk oktatási- és szálláshelye. 2014. május 9-én avattuk az ökoközponttá átalakított épületet, amelynek energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosítjuk: napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek, emellett központi fűtést építettünk ki. Egy európai uniós pályázatnak (KEOP 3.3.0./09-11-2011-0003) köszönhetően bővítettük és akadálymentesítettük a meglévő épületet, így a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadására is alkalmassá vált. Az erdei iskola oktatói - a telepített környezetbarát megoldásokkal - az alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban tudják megmutatni a célcsoportok számára.
 
 
A szállás férőhelyének száma: 33 fő, 3 db szoba - 2 x 15 ágyas, 1 x 3 ágyas
Amennyiben a két szoba ágyszáma nem felel meg a nemek arányának, lehetőség van az emeleti szobánál az ágyakat paravánnal elválasztani.
Az épületben három vizesblokk, melegítő konyha, mosogató, étkező-oktató terem található.
A szabadban: 40 férőhelyes szabadtéri foglalkoztató, kemence, szalonnasütő, 10 négyzetméteres homokozó, füves focipálya, röplabdapálya, madármegfigyelő torony, erdei tornapálya található.
A terepi programhoz 37 db kerékpár áll rendelkezésre, a ház környékén 4 db felfestett túraútvonalat alakítottunk ki.
Erdei iskolai programjainkon kívül osztálykirándulásokhoz, családi és baráti találkozókhoz is jó szívvel ajánljuk ezt a helyszínt.
 
 
 
 

Mecsekerdő Zrt.