Rotary tanösvény

Mecsek hegység, Pécs

Jelzése: sárga körösvény jel
 
Hossza: 3 km
Időtartama: 1 óra
Jellege: növényismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható
GPS:
46.102111   18.210047
A Pécs feletti városi erdők legszebb sétaútja a Rotary tanösvény, mely Ereth Ede, néhai bőrgyári vezérigazgató magánadományából épült az 1930-as évek elején. A sétány 550 m tengerszint feletti magasságban kerüli meg a Kis-Tubes (581 m) és a Tubes (612 m) csúcsokat. A körsétányon a növényzet változása nagyon jól nyomon követhető. Az északi oldalon bükkös, a délin karsztbokorerdő, a keleti és nyugati oldalon tölgyesek találhatók sok elegyfával. A kellemes séta közben, az út mentén elhelyezett táblákon az ott élő fák önmagukról mesélnek. A tanösvény Tóth Aladár erdőmérnök ötlete és munkája nyomán valósult meg.
 

Állomásai:

 
 1. Rotary út ismertető
 2. Húsos som
 3. Az erdőjáró köszöntése
 4. Mezei juhar
 5. Borostyán
 6. Magas kőris
 7. Útszéli szeder
 8. Hegyi juhar
 9. Szilek Korai juhar
 10. Az öreg tölgy
 11. Az öreg tölgy utolsó szavai
 12. Cseresznye
 13. Erdei iszalag
 14. Kedves gazdám gondolsz-e arra, hogy...
 15. Ezüsthárs
 16. Gyertyán
 17. Az ég madarai
 18. Bükk
 19. Vadkörte
 20. Kocsánytalan tölgy
 21. Cser
 22. Virágos kőris
 23. Molyhos tölgy
 24. Rotary út

 

SZEMPONTOK A TANÖSVÉNY MEGKÖZELÍTÉSÉHEZ ÉS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

A tanösvény két irányból is könnyen felkereshető. Az egyik lehetőség, hogy a pécsi TV-torony alatti buszfordulótól (35-ös helyi járat) induló sárga sáv turistajelzésen közelítjük meg a Misina-Tubes gerincet. A másik esetben a Lapisig kell autóval menni, ahonnan szintén a sárga sávon érhetjük el a Rotary-körsétányt. Kövesúton a tanösvény szintén a Misina nyeregből és a Lapisról látogatható. A tanösvény útvonalát a fákra festett sárga körösvény jel mutatja.
 
A Rotary-körsétány végigjárása önmagában is tanulságos sétát jelent, ugyanis nagyon nagy élmény megtapasztalni a különböző kitettségű hegyoldalak növény-zetének változását. Légvonalban nem távolodunk el például a déli lejtőktől még pár száz méterre sem, és az északi oldalon mintha egy teljesen más világban, nem is ugyanazon a hegyen járnánk. A körsétány mentén kihelyezett zománcos táblák a jellegzetes fás szárú fajokat ismertetik, megkönnyítve azok terepi beazonosítását levél, termés alapján. A táblákon található tájékoztató szövegekből azt is megérthetjük, hogy egy-egy faj történetesen miért pont az északi oldalt "választotta" lakhelyéül. A Rotary-körsétány szintemelkedés nélkül, kb. 3 km hosszban járható körbe.
 
A körsétány közelében könnyen elérhető még a Tubes-Misina-Flóra-pihenő Tanösvény, a Kisréti Tanösvény, a Tubesi János-kilátó és a Kis-Tubes kilátó.
hely (tanösvény vége) - Sárga turistaút - Tenkes-hegy gerince - Kék turistaút - Visszaérkezés
 

LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN

Példa a - 2003-ban az év fájának választott - hegyi juhart bemutató fafaj-ismereti tábláról:
"Üde termőhelyek, északi völgyek lakója vagyok. Nagy leveleim 5 karéjúak, tenyeresen szárnyaltak. Rügyeim zöldessárgák és átellenesen állnak. Kérgem hatalmas cserepekben válik le. Virágaim sárgászöldek. Termésem ikerlependék és fürtökben csüngenek. Általában szálanként fordulok elő. Törzsem zárt állásban ad szép, értékes rönköt. Fám fehér, selymes fényű, kemény, egyenesen hasad, jól faragható. Nedvesség hatására hamar korhad. A bútor- és a lemezipar használja fel. A legjobb hangszerfa vagyok. A fámból készült zongora és hegedű hangja csodálatos."
 
 
 
A térképeket Újvári Zsolt, a fényképeket Nagy Gábor, Gergely Tibor és Völgyi Sándor készítették.

Mecsekerdő Zrt.