Tájékoztató medvehagyma gyűjtésről

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.
A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a
2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.
 
Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szetontól online árverés keretében. (Bővebb információ az árverésről >>)
 
Figyelem! A Társaság védett területen csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki engedélyt, kivéve az alábbi térképen narancssárga színnel jelölt kíméleti területekre illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett vonatkozóan, ahol egyáltalán nincs lehetőség kereskedelmi célú gyűjtés folytatására.
 
Az alábbi térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról, védett természeti területekről és a medvehagyma kíméleti területekről. 
 
 
 
Árverés gyűjtési területekre 
Nem védett területeken a 2021. évi gyűjtési időszakban a gyűjtési engedély értékesítése árverés útján történik.
 
 
 
 
 
 

Mecsekerdő Zrt.