Történet

Mi is az EFOL?

 

Az Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság (EFOL) gondolatát elsőként Leif Strömquist fogalmazta meg, aki 1994-ben Martins Gaiglas-szal, a Lett Erdészeti Szolgálat munkatársával együtt Strenči-ben (Lettország) útjára indította a sporteseményt.  A rendezvény - az 1969-ben Németországban elindult Európai Erdészeti Sífutó Bajnoksághoz (EFNS) hasonlóan – az erdőgazdálkodásban érintett dolgozók, szakemberek számára kínál szervezett nyári sportprogramot a tájfutás terén.
Az EFOL az EFNS-hez hasonlóan tehát elsősorban az erdészeti dolgozók, az erdész végzettségű szakemberek, az erdőtulajdonosok, az erdészeti beszállítók és a legközelebbi családtagok részére nyújt lehetőséget a megmérettetésre. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy 11 - 14 országból évente mintegy 350 erdész vesz részt az EFOL-on.
Az EFOL alapszabálya értelmében a sportesemény pénzügyi hátterét a házigazda erdészeti szervezet biztosítja. Az EFOL Nemzetközi Bizottsága (IC EFOL) és annak Testülete ezért nem vállal semmilyen pénzügyi felelősséget a sportesemény megrendezését illetően. Ugyanakkor a Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy a szervezők munkáját elősegítse és megkönnyítse.
A Bizottság az éves közgyűlésének keretében értékeli a beérkezett pályázatokat és ezt követően dönt a soron következő EFOL esemény rendezési jogáról és házigazdájáról. Az éves közgyűlés időpontja egybeesik az adott évi EFOL bajnoksággal.

Egy EFOL rendezvény az alábbiak szerint áll össze:
•    edzés nap - lehetőséget nyújt a versenyzők számára a terep és az erőviszonyok felmérésére;
•    csapatvezetői értekezlet –  az esemény kezdetén kerül sor;
•    erdészeti szakmai est – a szakirányú ismeretek bővítése érdekében;
•    szakmai kirándulás – a helyi erdészeti és kulturális értékek bemutatása céljából;
•    bankett – közös vacsorával egybekötött est a verseny résztvevői számára;
•    tájfutó bajnokság 3 kategóriában: Sprint / Normál táv / Váltó
•    az EFOL Nemzetközi Bizottságának ülése – következő évi rendezési jogok megállapítása.

Az EFOL versenyszabályzata a Nemzetközi Tájfutó Szövetség (IOF) hivatalos szabályrendszerét követi, azonban saját megosztást alkalmaz a korosztályokra vonatkozóan mind a férfiak, mind a nők tekintetében.

EFOL eddigi helyszínei:
1994 Lettország 2002 Litvánia 2010 Dánia
1995 Észtország 2003 Lengyelország 2011 Norvégia
1996 Svédország 2004 Magyarország 2012 Litvánia
1997 Finnország 2005 Litvánia 2013 Lengyelország
1998 Magyarország 2006 Finnország 2014 Svájc
1999 Szlovákia 2007 Észtország 2015 Magyarország
2000 Csehország 2008 Németország  
2001 Norvégia 2009 Csehország  
Rendkívül fontos, hogy az EFOL tájfutói és versenyszervezői tapasztalattal rendelkező szervezetek által kerül lebonyolításra. Ez mindenkor biztosítja azt, hogy a bajnokságok a legmagasabb minőségi színvonalon valósuljanak meg, a pályák kialakítása és az ellenőrzések vonatkozásában, változatos terepen kijelölt pályákkal, új térképekkel, elektronikus időmérő berendezésekkel.
Emellett a rendezvény keretén belül megvalósított szakmai-, kulturális programok, valamint az erdészet szakterületén a nemzetközi hálózatépítést biztosító lehetőségek a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek.

Mecsekerdő Zrt.