Zselici Csühögő

Almamelléki Állami Erdei Vasút 

Felügyeleti szervünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság

 
Sajátos turisztikai élményt nyújt az erdei vasút, a „ZSELICI CSÜHÖGŐ”. Az ország egyik legrégebbi, keskeny nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. Az üzemet Biedermannbáró hozta létre 1901-ben. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg.
 
Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban.
 
Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. A vonat visszaindulásáig üdítő sétát tehetünk Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély (ma vendégház), a KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg.
 
A minden évben, május 2. szombatján megrendezésre kerülő kisvasúti nap nagyszerű alkalmat kínál e sajátos közlekedési eszköz felfedezésére. 
 
Ezen a napon egész nap közlekedik kisvasútunk az Almamellék-Sasréti fővonalon. Programjaink nagy része a Sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és környezetében valósul meg, ahol kicsik és nagyok is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő szórakozást.
 

A környék látnivalói, program lehetőségek:

 
  • A Zselic ezüsthársas bükkös erdeivel kiváló túralehetőségeket nyújt, a környéken több forrás és halastó kereshető fel.
  • Szentlászló, az 1200-as években már létezett település. Római katolikus templomát 1811-ben építették.
  • Szentmártonpuszta Almamelléktől 4 km-re található. Báró Biedermann Rezső gazdatisztjének székhelye volt.
  • Ibafa erdők, dombok közé ékelt, szép fekvésű falu. Jelentős emlékműve az 1895-ben megépült római katolikus templom. Az 1800-as évek óta itt a Pipamúzeumban található a mondókából ismert pipagyűjtemény.
 
 
 

Mecsekerdő Zrt.